По време на Руско-турската война от 19 век, Русия воюва и за вярата, наред с всички други мотиви, които обаче са второстепенни. Това каза в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, с тази война Русия върши една велика европейска освободителна мисия.

 

„На 3-ти март 1878 година, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България. Това е големият взрив, при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии. Нашите мъченици, не са тръгнали да се бият защото са толкова гладни и жадни, колкото за да възстановят историческото величие на България“.

 

„Не разбирам защо трябва да приемаме безусловно, че Русия е длъжна да освободи българите. Този път Русия воюва и за вяра. Да се избави един християнски народ, който лежи в темелите не само на православната, но и на европейскатата цивилизация. В това отношение можем да кажем дори, че Русия вършеше една велика европейска освободителна мисия“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;