1918 година: Бресткият договор с Кайзерова Германия

 

Заради подписването на договора с германския кайзер Ленин бил заклеймен от всички — от ултралевите комунисти от рода на Бухарин до най-реакционните монархисти.

 

Нещо повече, той едва не се лишил от тъкмо извоюваната в резултат на Великата Октомврийска социалистическа революция власт, защото Бресткият договор послужил като основание за левите есери да се опитат да извършат държавен преврат по време на Конгреса на Съветите.

 

При това всичко било направено така, че да се подтикне Германия към разрив на този така изгоден за нея пакт — чекистът-есер Я. Блюмкин убил посланикът на страната граф В. фон Мирбах.

 

Но планът се сработил — пучът бил потушен, а скоро, когато в Германия избухнала революция, дори на най-решителните,  но адекватни критици на Владимир Илич им станало ясно, че той е направил гениален ход.

 

Да, Ленин пожертвал много, бил почти в пълно малцинство.

На гениалният Ленин тръгнал на живот и смърт, за да спаси младата република на Съветите.

 

Апропо, злобата по негов адрес от страна на контрареволюционните елементи от онези години в голяма степен се обяснява с това, че той успял да запази от кайзеровия ботуш крехката още съветска власт.

 

Факт!

 

Да, немските условия били жестоки, но за това били виновни царското и Временното правителство, а не Ленин.

 

При това след победата на ВОСР, болшевиките имали на разположение една напълно деморализирана и наполовина ликвидирана армия, оставена им в наследство от царската власт и тази на Временното правителство.

 

Е, как с такава армия, при този глад, при тази липса на оръжие и пр., които заварил Ленин след «великите» монарси, да продължи да воюва с Германия?!

 

Да, можело е да продължи войната, освен, ако беше луд. Но Ленин не бил луд. Бил гениален диалектик и практик.

И в никакъв случай не искал да самоубива нито народа си, нито младата Съветска република.

 

За да може човек да приеме условията на германското ръководство се искало доста голямо мъжество — дори по отношение потопяването на Черноморския флот, за което ще ви разкажем специално, защото е цяла епопея…В нея са забъркани Германия, украински врагове на болшевиките, които тотално съдействали на германците, крайно изтощената държава след царската и Временната власт, пълната липса на пари, гориво и прочие….и възможността целият този прославен в миналите години флот да попадне в немски ръце. Е, не попаднал в немски ръце.

 

Повече от ясно е, че това решение било прието извънредно болезнено не само от моряците, но и от цяла Русия. Но, съсипаната държава в резултат на безумните действия на царското и временното буржоазно управление, не би трябвало да се скубе косите дори за този прославен за времето си флот, защото на карта била поставена целостта и съществуването на цяла Русия.

 

По друг начин не бивало да се постъпи.

 

И това трябва да се признае.

 

(следва Пактът за ненападение с фашистка Германия)

Тагове: ; ; ; ; ; ;