Най-модерното руско въоръжение и военна техника даде на сирийската правителствена войска преимущество в борбата срещу Ислямска държава и позволи да се постигне прелом в хода на войната, пише Independent.

 

За пет години сирийската армия загуби над 60 хиляди човека, но благодарение на руските военни технологии загубите намаляха значително. В Сирия, както отбелязват авторите на статията, са изключително впечатлени от модернизираните танкове Т-90, които Русия достави в края на миналата година. Системите за активна защита, с които са снабдени руските бойни машини, позволяват да се променя траекторията на движение на противниковите снаряди, когато ракетите се намират буквално на няколко метра от танка. Не по-важни от танковете за сирийските военни са руските електронни средства за разузнаване, с помощта на които се пробива отбраната на противника в планинските райони в северо-западната част на страната, се казва в статията.

 

Руските военни специалисти обучават сирийските военни да боравят с техниката и ги тренират за водене на бойни действия в градски условия и в планински местности. Както пише изданието, първоначално сирийската армия била планирала да извоюва от терористите Палмира, но руските специалисти убедили сирийците да започнат операция в северната част на страната, за да отрежат радикалните групировки от пътя за доставки на провизии от Алепо и от Турция, пише изданието.

Независимо от цялото самохвалство на Саудитска Арабия, която заявяваше за създаването на «коалиция срещу тероризма», силите й са «в значителна степен неподготвени», — пише изданието.

 

Сирийската армия и намиращите се на нейна страна иранци и групировката «Хизбулла» успяха да покажат добри резултати в сложните бойни условия, когато започнаха настъплението си срещу позициите на джихадистите в Алепо.

 

Нещо повече, на фона на успехите на сирийските военни на тяхна страна преминават все повече и повече бойци от «Свободната сирийска армия», — която до скоро се сражаваше срещу президента Башар Асад.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;