Прокуратурата в Турция спря дейността на една от най-влиятелните медийни групи в страната „Коза Ипек Холдинг“, издаваща вестник „Милиет“, който работи от 1926 година.

 

Журналистите  са били принудени снощи да освободят местоработата си, съобщиха турски информационни агенции.

 

„С решение на главния прокурор от днес се преустановява дейността на компанията „Коза Ипек Холдинг“ и свързаните с нея медии – вестниците „Бугюн“ и „Милиет“, телевизия „Бугюн“ и рания „Каналтюрк“, цитира изявлението на прокуратурата в Турция информационната агенция „Джихан“.

 

Спирането на всичките медии на групата се налагало заради дружествата-издатели били губещи.

 

Ипек медия е една от най-влиятелните медийни групи в Турция. Отстоява демокрацията, универсалното право и правата на човека, и идеята за свободата на мисълта. Сега ни затварят, написа в Туитър президента на медийната група Акън Ипек, цитиран от „Хюриет“.

 

Всички телевизионни предавания ще бъдат спрени до полунощ, а от утре няма да излизат вестниците „Милиет“ и „Бугюн“, съобщава сайта yeniakit.com.tr в статия, озаглавена „Каналтюрк и „Бугюн“ вече са в историята“.

 

Журналистите са били предупредени за възможната забрана на медиите още през деня, но Съветът за радио и телевизия не е бил уведомен, твърди членът на УС Есат Чиплак.

Тагове: ; ; ; ; ;