Група руски и чуждестранни журналисти попадна под артилерийски обстрел в провинция Латакия в северна Сирия, предаде кореспондентът на РИА Новости Евгений Орел. В групата са били журналистите от RT: Борис Кузнецов, Хасан Наср, Халед Елдера и Александър Тихомиров.

 

Инцидентът се е случил във вторник през деня недалеко от граничния град Кенсаба. Пострадали са няколко човека, всички чужденци — по предварителни данни те са граждани на Китай, Канада и България.

 

Според Министерството на отбраната на Русия, артилерийският обстрел е осъществен от територия, прилежаща към границата на Турция. Журналистите са участвали в прес-тур из населените места, където вече действа режимът на прекратяване на огъня и където се връщат мирните жители.

 

Миналата събота жертви на атака от страна на бойците джихадисти едва не станаха журналисти от руската телевизия РЕН-ТВ. Снимачната група, работеща в Кобани, се оказа блокирана заради внезапно започналата атака от страна на терористите от ИД върху съседния град Тел-Абеяд. По-късно телевизията съобщи, че журналистите са успели да напуснат града, никой не е пострадал.