«Въпрос на проста икономическа теория е, че свободното движение на труд носи за световното производство неимоверно  по-големи ползи, отколкото свободното движение на капитал. Различията във възвращаемостта на капитала са много малки в сравнение с различията във възвръщаемостта на труда. За да видим как асиметричната глобализация може да повлияе върху силата на договаряне, нека си представим за момент какъв би бил светът, ако имаше свободно движение на труд, но не и мобилност на капитала. Страните биха се конкурирали при привличане на работници. Те биха им обещавали добри училища, благотворна среда, както ниски данъци. Това би могло да се финансира с високите данъци върху капитала. Но това не е светът, в който живеем — и това е така, защото в голяма степен 1% не иска да живеем по този начин.»

               ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ лауреат на Нобелова награда по икономика. преподавател в Колумбийския университет САЩ
         Питаме се защо животът ни е такъв?
Отговорът е елементарен и се съдържа в заглавието.
Ако отговорът е прост и ясен, то промяната на това статукво не само е сложна задача, но е свързана с парадокса, че ние желаем нещо, бленуваме за нещо, уж се борим за това нещо, но винаги когато трябва да си го извоюваме, се скарваме, оплюваме се един друг, натикани доброволно в безброй партийки.
Колкото повече, толкова по-добре! Като краен резултат правим не каквото трябва за да защитим нашите интереси, а точно обратното, наливаме вода в мелницата на 1%. Защо така правим ли?  Защото така искат 1%!
Като се вгледам в хората и техните очи виждам колко халът ни е почти еднакъв, но така сме настроени един срещу друг, че завистта и животинският егоизъм за оцеляване са  ни  заслепили и озлобили. Всичко това е резултат от умелото, не случайно набиване в главите ни, 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, че не сме еднакви, че «свръх човеците» трябва да се ползват от благата.
Че некадърните са бедни.
«Нестарателните», според капитала са мързеливи. Че само благодетелят «работодател» има право да преценява какъв си и да ти лепи безотговорно етикети! Естествено е, че ако не му носиш достатъчно печалба за него си мързелив. Сутрин, когато отиваш на работа, ти не отиваш да заработиш заплатата си, защото тя не е такава, която ти плащат. Ти отиваш сутринта в » предприятието» на «работодателя», за да му генерираш печалба с твоя труд.
И точно тук той е по-зависимият от теб.
Но в живота нещата са представени по друг начин! ЗАЩО ЛИ?… ЗАЩОТО 1% ИСКА ДА БЪДЕ ТАКА!
«РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ» е простият и много ефикасен инструмент на капитала! Той ненавижда здруженията, защото е безсилен пред тях. И политиката му е да сее у всеки омраза срещу ближния си, недоверие, завист. Чувството, че си по-добър от другия, че този до теб е отрепка, гнида, муха, която задължително трябва да смачкаш, за да живееш добре. ТОВА Е  ЖИВОТИНСКАТА ФИЛОСОФИЯ НА КАПИТАЛА!
Днес ние се чудим как Делян Пеевски постига онова, което си пожелае. Повече от година се мъчи да го направи и успява!
Защото е от 1% и като гущер, днес вече му е необходимо да откъсне опашката си. И успява въпреки всички нас. Защото има ДПС. Защото си е платил добре! Защото полуграмотната политически маса на тази партия прави това, което група хитреци на челото ѝ определят  вживели се като андрешковци, демострирайки ни колко са по-умни от нас! И успяват да ни го доказват, поради нашето безхаберие!
Хорицата от Делиормана и кърджалийските селца хал хабер си нямат какъв е точно Пеевски!
Той за тях е такъв, какъвто им кажат на турски,(защото българския не го говорят) тези андрешковци!
Така са заглъзнали в мизерията, че който им даде нещо или им го обещае, го благославят и са готови на всичко за този «благодетел»! Ще вдигнат и двете си ръце за да изпълнят неговото желание! Той за тях е повече от месия! Повече от Аллах!
Естествено е, че Пеевски днес вече е надянал овчата си кожа, както твърди Местан!
Можеш да се самозалъгваш, за да успокояваш съвестта си, но хората по площадите не пасат трева!
Защо вместо да ни убеждава Местан какъв ангел е Пеевски, поне така правеше в миналото, да вземе да го накара да напише на сайта си как е добил богатството си и какъв му е приносът към обществото, за което го е получил?! Ама не смее, защото е драпал много да се докопа до  това лапаческо място!
Ето как «демократично» този ефенди, ще изпълни ролята си на пудел пред волята на «всемогъщия» Пеевски, забравил клетвата, че ще служи като народен представител за благото на обществото, а не на пладнешки разбойници от всякакъв род!
Можеш да лъжеш група!
Можеш да лъжеш известно време и хората да ти вярват, но да лъжеш непрекъснато и то цял народ, само лумпен може да си го помисли, че е възможно!
Ако не уважаваш себе си си е твоя работа, но да подценяваш такава огромна, начетена аудитория, си е просто демонстрация на турски тепегюзлък, въобразявайки си, че говориш на  гяури или покорна, безправна рая!
Автор: Венелин Дедински

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;