Както съобщи турското консервативно издание Yeni Şafak, Сирия може да бъде разделена на четири части. Според медиите, именно такъв сценарий влиза в т.нар. План Б, ако режимът на прекратяване на огъня не постигне резултати.

 

Първи регион — територията, управлявана от Башар Асад, ще обединява Дамск, Хомс и Тартус и ще стига до границите на Турция.

 

Втора регион — кюрдски регион, влизат намиращите се под кюрдски контрол територии в източно Алепо.

 

Трета зона — център Идлиб, управлява се от опозицията.

 

Четвъртата условна част — намира се под контрола на Ислямска държава, Рака и Палмира.

 

«След унищожаването на ИД тази територия ще премине под управлението на международната коалиция, осъществяваща борба срещу терористичната организация», твърди изданието, отбелязвайки, че след убийството през 2012 година в Либия на посланика на САЩ Кристофър Стивънсън Белият дом промени политиката си в Сирия. Вашингтон се страхува, че след Башар Асад в страната ще дойдат американо-израелските противници.

 

Припомняме, че практически веднага след сключване на мирните договорености за Сирия САЩ заявиха, че обсъждат запасен «План Б», ако споразумението за прекратяване на огъня, започнало на 27 февруари, се провали.

 

По данни на медиите, към алтернативния сценарий клонят американските силоваци, в частност, министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, председателят на комитета на началник щабовете Джозеф Данфорд, директорът на ЦРУ Джон Бренан. Те призовават Обама да засили натиска си над Русия и смятат за крайно необходимо да увеличат тайната си подкрепа за въстаниците, воюващи със сирийския режим.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;