Новото секретно оръжие на Русия в Сирия — УР 77 «Змей горянин»Започналото примирие вероятно е рискована стъпка, но това е единственият вариант. Ако Америка и Русия действат заедно, в Сирия може да настъпи мир, — пише Guardian.

 

Войната в Сирия продължи вече толкова дълго, а всички дипломатически усилия се оказаха толкова неефективни, че в момента е особено трудно да се поддържа надеждата, че този конфликт ще може да бъде регулиран или поне взет под контрол. Въпреки всичко режимът за прекратяване на бойните действия, с който се съгласиха практически всички страни, по всяка вероятност ще издържи до почивните дни. Болшинството наблюдатели са настроени достатъчно оптимистично, но не заради някакви внезапни промени в позициите на страните — почти всички страни в конфликта продължават да се ненавиждат един друг — а защото, както по всичко личи, ключовите играчи са заинтересовани в бъдеще да постигнат целите си.

 

Крайната цел на Русия, както стана ясно, е запазване на стабилната сирийска държава в качеството й на съюзник и клиент. Но едва ли това е съвместимо със сляпата подкрепа за президента Асад или с осъществяване на пълния контрол над Сирия — именно такава задача поставя пред  себе си Асад. Москва води преговори с редица опозиционни дейци и със сигурност разбира добре, че болшинството от тях няма да се съгласят на формално включване в структурата на предишния режим. Москва разбира, че в края на краищата трябва да се сключи такова вътрешно споразумение, което да устрои сунитското арабско болшинство и кюрдите, а не само тези сунити, които от самото начало подкрепяха президента Асад. Около съвместното настъпление срещу ИД на силите на режима, въстаническите групировки и с подкрепата на западната коалиция също не всичко е така просто. Почти е невъзможно Сирия да остане цяла дори в рамките на федеративна държава с широки пълномощия на субектите в нея, — резюмира изданието.

Тагове: ; ; ; ;