Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът е обезпокоен от военното засилване на Русия в Сирия в условията на неотдавна подписаното примирие, съобщава изданието. В същото време Франция твърди, че тя има информация за нови атаки по позициите на умерената опозиция и призовава за среща на работната група за обсъждане на договореностите.

 

На пресконференция в Кувейт Столтенберг отбеляза: «Наблюдаваме обнадеждаващите новини, че примирието като цяло се спазва. Но в същото време ни докладват за нарушаване на примирието».

 

Турското издание добавя, че споразумението за прекратяване на бойните действия е «по-малко сдържащо, отколкото формалното примирие» и то не е било веднага подписано от сирийското правителство и въстаниците. Договореностите около примирието не засягат операциите срещу бойците от Ислямска държава и «Фронт ан-Нусра».

 

Президентът на Сирия Башар Асад и неговият могъщ съюзник Русия твърдят, че и те в бъдеще ще се сражават с тези организации. Другите сирийски въстаници се страхуват, че атаките ще бъдат и срещу тях.

 

«Обезпокоени сме от значителното военно засилване на Русия, което наблюдаваме в Сирия, изразено чрез сухопътни войски, военно-морските сили в източната част на Средиземноморието, а също въздушните сили, провеждащи авиоударите», — коментира Столтенберг.

Тагове: ; ; ; ;