На първия ден от март по древна българска традиция си подаряваме мартенички, с пожелания за здраве и живот.

Тази само нашенска традиция се е запазила през вековете, и се е зародила именно в България.

Празникът на Баба Марта има много дълбоко символно значение- след зимните месеци януари и февруари, първия ден от март е обещание и надежда за идващата пролет, за възраждането на земята за живот, и  ново начало в цикъла на природата.

71

 

Много обряди и предания се свързани с посрещането на Баба Марта, но подаряването на препелетените бяло и червени нишки, които сме запазили и до днес, показват силата на единството: на духа и живота.

 

Бялото- цветът на чистота, искреността, мира и надеждата, на доброто човешко начало и вярата- ни заплита духовното начало, а червеното носи силата да го пазиим —  символ на  кръвта,  на живота течащ по вените, здравето и щастието, любовта, красотата,  родствената връзка.

 

Легендата разказва за времената на Хан Аспарух. Хан Аспарух стигнал до брега на река Дунав, а  на отсрещния бряг го чакали брат му Баян и сестра му Хуба, за да продължат заедно търсейки брод за България. Баян и Хуба вързали края на бяло кълбо чиста прежда за крака на горд сокол, който да полети и да им показва пътя,  по който да продължат, за да стигнат до брат си и заедно да продължат.

 

Вражеска стрела ранила Баян- алена кръв бликнала и обагрила бялата нишка, а соколът донесъл посланието на хан Аспарух, че сестра му и брат му вървят към него.

Получавайки, скъпата вест, че сестра му и брат му са идват към него, ханът взел бели конци и преплел червената нишка попила кръвтта на брат му, и започнал да връзва на всеки един от войниците си, за здраве с думите:


“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога.
Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ”

От тогава до днес, пазим тази традиция — да си подаряваме всяка година мартенички- носещи послание за здраве, живот, мир, любов и благоденствие- и нишката, която ни свързва като народ.

 

Честита Баба Марта, България! Честита Баба Марта, българи!

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;