Инициатор на разговора по телефона е била Меркел, информира източник от премиерския кабинет, съобщи  турският в. „Хюриет“. Меркел и Давутоглу са обединили становищата си около засилване сътрудничеството между двете страни, върху важността на военноморската мисия на НАТО в Егейско море за борба с трафика на хора.

 

Разговорът между двамата лидери е непосредствено преди срещата на 7 март между ЕС и Турция, на която ще се обсъжда миграционната криза.

 

На 18 и 19 март е насрочена среща на върха на ЕС за миграцията.

 

Турция и ЕС постигнаха споразумение през ноември 2015 г., с което Анкара даде съгласието си за намаляване броя на бежанците, насочващи се към Гърция. В замяна Турция трябва да получи 3 млрд. евро помощи и засилване на процеса по присъединяване към ЕС, но тази сума нееднократно след съгласието бе оспорвана от президента на Турция Реджеп Ердоган и самия Давутоглу. Те поискаха впоследствие 3 млрд евро за година, а не за целия вече договорен период.

 

До момента седем държави в Европа въведоха наново граничен контрол в Шенгенската зона, а редица други заявиха, че ще въведат едностранно затягане на границите си.

 

„Настояваме до 7 март да е налице значително намаляване броя на мигрантите на границата между Турция и Гърция“, каза миналата седмица вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.

 

„В противен случай ще приложим други координирани европейски мерки“, добави той.

 

В разговора си Давутоглу и Меркел са обсъдили и конфликта в Сирия. Според турското издание, Давутоглу е заявил на Меркел, че терористични групи като „Ислямска държава“, Демократичния съюз на сирийските кюрди (PYD) и неговото военно подразделение Отряд за защита на народа (YPG) не трябва да бъдат оставяни да се възползват от създалата се конфликтна в Сирия ситуация.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;