Сергей Лавров пристига в понеделник на официално посещение в Алжир. В графика на външния министър на Русия са планирани срещи с президента на страната, с премиера, с министърът на външните работи и международно сътрудничество.

 

54

От 2005 година насам, това е 4 по ред официална визита на главата на руското външнополитическо ведомство в северноафриканската страна.

 

Основни теми на преговорите- развитие на двустранните връзки, сътрудничество в областта на енергетиката, в частност, обстановката на световния нефтен пазар, а също така борбрата с тероризма.
Както съобщи официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, в хода на преговорите ще бъдат предметно обсъждани възлови аспекти на двустранните отношения, перспективите за увеличаване на взаимодействието в сферата на енергетиката, създаване на обекти свързани с инфраструктурата, високи технологии.

Алжир е един от водещите търговско-икономически партньори на Русия в Африка и в арабския свят. Двустранният външнотърговски оборот за миналата година съставя почти 2 милиона долара, и е се е увеличил в  2,2 пъти в сравнение с резултатите от 2014 година.

Сергей Лавров разказа в интервю за алжирското издание » Експресион» още, че показателите на двустранната търговия съвсем не са лоши, и в частност има постигнати добри резултати в области като енергетиката, металургическата промишленост, машиностроенето и водното стопанство.

» Сред най-нагледните примери- създадените в Алжир с наше съдействие металургически комплекс в Ел-Хаджаре, металургическото предприятие в Аннабе, ТЕЦ в град Жижел, газопроводът в Алрар-Тинфуйе- Хаси Месауд»- пояни руският министър.

 

По негови думи е » важно, и в това сме единни, с алжирските ни партньори, че е необходимо да продължаваме с търсенето на нови перспективни направления, прилагайки съвместни усилия». За което ще способства » добре отработения механизъм за двустранно делово партньорство- смесената междуправителствена Руско-Алжирска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество».

 

Поредното заседание на междуправителствените комисии предстои да бъде проведено в Алжир, като в настоящия момент се съгласуват сроковете.

Сферата на селското стопанство Лавров отнесе към перспективните области за взаимодействие, като не изключи възможността за увеличаване обемите за износ на алжирска продукция в Русия, » в това число в контекста на въведените от наша страна ответни стъпки по отношение на страните от ЕС и Турция».

» Така че, гледаме с оптимизъм в бъдещето»,- отбеляза руският външен министър.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;