Американската филмова академия  раздаде за 88 ми път в Холивуд наградите си за кино. На бляскава церемония в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис тази нощ бяха раздадени «Оскар»-ите за най-добрите в киното за 2015 година.

 

Героят на вечерта стана Леонардо Ди Каприо, който след шест номинации най-накрая получи заветния си Оскар в категорията „най-добър актьор“ за играта си във филма „Завръщането“. Той беше номиниран 12 пъти, но взе само 3 статуетки. В речта си след наградата Ди Каприо говори за опазването на околната среда и заплахата от глобалното затопляне.

 

Режисьорът на „Завръщането“ Алехандро Иняриту получи Оскар за най-добър режисьор.

 

26-годишната актриса Бри Ларсън. стана победителка в категорията за най-добра актриса за ролята си в психодрамата „Стая“.

 

Оскар за най-добър филм получи журналистическата драма „Спотлайт“. Лентата за спечелилото награда «Пулицър» журналистическо разследване за педофилията в американската католическа църква, режисирана от Том Маккарти, беше отличена и в категорията за най-добър оригинален сценарий.

 

Наградата за операторско майсторство получи мексиканецът Емануел Любецки, който влезе в историята, като спечели Оскар за трета поредна година. Той триумфира със «Завръщането», като миналата година взе наградата за друг филм на Алехандро Гонсалес Иняриту — «Бърдмен», а през 2014 г. спечели за «Гравитация».

Тагове: ; ;