Временното примирие, което бе постигнато чрез усилията на Русия и САЩ, е рискована, но единствено възможна крачка по отношение на ситуацията в Сирия. В много голяма степен на Вашингтон му се наложи да се съобразява с позицията на Москва, която подкрепя сирийския президент Башар Асад, пише изданието в редакционната си статия.

 

Военната намеса на Москва в сирийския конфликт премени целия ход на събитията. И ако първоначално някои се присмиваха над това, че Русия е изпратила в тази страна самолети, то всички те скоро разбраха доколко силно влияе руското оръжие върху ситуацията в Сирия. Благодарение на Русия режимът на Башар Асад укрепи позициите си до такава степен, че сега неговото сваляне изглежда извънредно далечна перспектива.

 

В бъдеще пред Москва стои нелеката задача да координира усилията си със Запада в борбата с Ислямска държава и около възстановяването на държавността, твърди изданието.

 

Около ситуацията с примирието се наложи САЩ да разиграват губещи карти. Вашингтон нямаше никакво влияние върху ситуацията в Сирия няколко години, след като беше решен въпросът с химическото оръжие, пише изданието.

 

Борбата на Вашингтон срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия се водеше много вяло, а контролът над ситуацията в Ирак бе крайно невпечатляващ. При сключване на споразумението за примирие се наложи държавният секретар на САЩ Джон Кери да се позовава на проекта на Русия и да се опитва да постигне той в някаква степен да отговоря на интересите на САЩ, Европа и техните съюзници, отбелязва изданието.

 

Настоящото споразумение не изключва напълно насилието, но съществено занижава неговата роля. Сирийският конфликт стана дотолкова сложен и опасен, че дори страните, които първоначално враждуваха помежду си, са готови за сътрудничество. Заплахата от още по-голямо изостряне на ситуацията беше главният движещ фактор при преговорите. Болшинството експерти са единодушни в мнението, че примирието, независимо от неговата чупливост, е в интерес на всички ключови играчи, пише изданието.

 

«Русия и САЩ са необходими един на друг, но в същото време се опитват да се използват помежду си. Ситуацията в Сирия може да се усложни, но това е единственият вариант, който може да донесе облекчение на страдащите сирийци», — се казва в статията.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;