Джебхат ан-Нусра
Джебхат ан-Нусра

«Джебхат ан-Нусра» иска да провокира Русия чрез нарушаване на примирието. Това разказа един от участниците в терористичната организация пред Die Welt. Разговорът е проведен в кафене в Турция.

 

37-годишният терорист от «най-опасното разклонение на «Ал-Кайда» в Сирия и Ирак» нарича себе си Абу Мусаб ал-Сири.

 

Според него, примирието от 27 февруари, обявено от Русия и САЩ, е «глупаво».

 

Изданието припомня, че «Джебхат ан-Нусра» и Ислямска държава не фигурират в споразумението за прекратяване на огъня, руските и американските военни сили ще продължат да ги атакуват и в бъдеще.

 

Но бомбите «малко вълнуват» Абу Мусаба, отбелязва авторът. Терористът счита, че неговата групировка, състояща се от 10 хиляди човека, представлява реална сила в Сирия, тя също иска да сложи край на примирието.

 

«Джебхат ан-Нусра» иска на всяка цена режимът на прекратяване на огъня да претърпи крах. И за целта имаме съответната стратегия: ще провокираме руснаците», — пише изданието.

 

В северната част на Сирия, според изданието, екстремистите воюват срещу правителствените сили в съюз с «групировките на умерените въстаници». За последните няколко дена джихадистите уж били извели оттам контингента си, но част от терористите и до днес били на фронтовата линия.

 

С помощта на целенасочено настъпление организацията планира да провокира ВКС на Русия за ответен удар. Тогава на фронтовата линия ще се окажат и по-«умерените» групировки, сражаващи се заедно с екстремистите. Веднага, щом попаднат под ударите на руснаците, с примирието е свършено, — счита джихадистът.

 

Аб, Мусаб твърди, че гражданската война в Сирия може да завърши само тогава, когато Башар Асад бъде свален.

 

«Трябва да се сражаваме срещу режима и в бъдеще. Всички останало е илюзия», — заявил той пред журналиста от изданието.

 

Много експерти считат, че групировката «Джебхат ан-Нусра» e по-голяма заплаха от Ислямска държава в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ;