Абсолютното болшинство украинци са убедени, че икономическото положение на страната им е лошо. Това са изводите от допитването, което проведе украинската компания Research & Branding Group между 3-11 февруари.

 

През февруари от икономиката на страната не са били доволни 87% от гражданите, 11 % са я оценили като средно работеща, само 1 % от запитаните са отговорили, че икономиката в Украйна работи добре.

През септември 2011 година, преди Евромайдана, ситуацията в страната не се одобрява от 66 % от населението, за средно добра я намира 28 %, а от нея са доволни 4 %.

 

Според допитването, болшинството украинци са принудени да затегнат коланите.

 

През февруари от хранителни продукти са икономисвали 59 % от запитаните, от комунални разходи — 37 %, не са успели да си позволят по-голяма част от нужните покупки 19 %, а 44 % от гражданите са ограничили до една трета отпуската и почивката си.

 

Само 3 % от запитаните са заявили, че не правят икономия от нищо.

 

През март 2014 година, когато последствията от Евромайдана все още не се усещаха, 19 % от гражданите не ограничават разходите си до една трета, 13 % се ограничават относно големи покупки, 15 % икономисват от комунални услуги, а разходите за храна са съкратени при 37 % от запитаните.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;