Висшият съвет по преговорите, представляващ сирийската опозиция, обнародва забележките си към споразумението за примирието в Сирия, постигнато от Русия и САЩ. В документа, изпратен в САЩ, ВКП намеква, че иска същите условия, каквито са предоставени на правителствената войска.

 

Опозицията иска право на въоръжен отговор

 

ВКП е формиран след срещата на сирийската опозиция, която се състоя в Ер-Рияд на 11 и 12 декември. Членовете на комитета заявиха, че ще настояват за оставката на Башар Асад още в началото на преходния период.

 

Комитетът твърди, че споразумението позволява на сирийския режим да продължи борбата с терористичните организации, но на опозицията се забраняват бойните действия. Според документа, войската на правителството на Сирия и нейните съюзници, включително ВКС на Русия, както и силите на коалицията на САЩ ще продължат да нанасят удари по ИД и другите терористични групировки.

 

ВКП твърди, че опозицията «по-често е подлагана на атаки от страна на терористите, отколкото режима» и за целта «спрямо режима също трябва да има забрана за водене на каквито и да са бойни действия».

 

Според ВКП, в споразумението се говори за последствия, които ще се стоварят върху опозицията в случай на нарушаване на примирието.

 

«В този случай опозицията е лишена от защита и тогава Русия и режима могат да я атакуват», — твърди ВКП. 

 

Комитетът е изпратил документа с исканията си до САЩ. Претенциите на опозицията касаят главно ролята на Русия в сирийската криза — според опозицията «е странно», че Русия, която води бойни действия по молба на сирийския режим, в същото време ще контролира осъществяването на примирието.

 

ВКП предлага да се възложи мониторинг върху примирието, който мониторингов контролиращ орган да бъде създаден на базата на т.нар. група «Приятели на Сирия», в чийто състав влизат САЩ, Саудитска Арабия, Турция и други страни. По-рано официалният представител на САЩ заяви, че механизмът за мониторинг върху прекратяването на огъня в Сирия ще бъде изработен в близките дни.

 

 

Опозицията иска още да се изработи механизъм да оповестяване на нарушенията, а също да се определи неутрална страна, която безпристрастно да определя отговорните за неспазване на примирието. ВКП иска още да се определят и допустимите временни срокове за реакция при наличие на нарушаване на примирието.

 

В документа си опозицията твърди, че бойните действия на територията на Сирия се водят не само от ВКС на Русия и сирийските правителствени войски, но също и от различни въоръжени формирования, лоялни към режима и свързани с Иран. ВКП подчертава, че в споразумението не е разяснен механизмът, в съответствие с който тези групировки ще обявят, че приемат примирието.

 

Комитетът отбелязва, че в споразумението не се споменава за задълженията на страните в примирието по отношение спазването на нормите на международното хуманитарно право.

 

Опозицията иска «да се забрани на режима да придвижва войската си и да увеличава въоръжението в регионите, контролирани от тях, от времето на началото на примирието».

 

Комитетът уточнява, че съдържащата се в документа фраза «отсъствие на стремеж за завземане на територии» «не означава нищо по отношение на международните задължения».

 

Михаил Богданов от МВнР на Русия отбеляза, че Русия заедно със САЩ ще бомбардират тези групировки в Сирия, които не са се присъединили към примирието.

 

Изявлението на Богданов беше отговор на неотдавнашните изявления на бригадни командири от Свободната сирийска армия, че те няма да участват в примирието, ако то не обхване и Джебхат ан-Нусра. Но по същество в документа на Русия и САЩ за примирието тази организация присъства, при това като терористична.

 

Точките от примирието вече започнаха да се реализират. В руската авиобаза Хмеймим в Сирия бе създаден Координационен център за примирие между враждуващите страни.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;