„ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия. Ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на ДОСТ нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес всички вие казвате най-важното – ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре” – това обяви Лютви Местан по време на учредителното събрание на партията му – ДОСТ – „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“.

 

«В демократична държава не може да преследва политическото различие и да се крие по същество зад евентуални антиконституционни действия за ограничаване на свободата, зад мита за националния предател и мита за протурската партия.

 

«Доган внуши съмнения за политика на 5-а или 6-а колона… Така почетният лидер на ДПС обслужва проруските настроения в българското общество. Той се отрече от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство – пътят на автентичния евроаатлантизъм”, каза Местан по време на учредяване на ДОСТ.

„За нас изборът, пред който сме изправени, никога не е формулиран като избор между Турция и Русия. Това винаги е бил и ще бъде избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола. Преди близо 30 години беше много по-трудно и страшно. Днес е не по-малко трудно. Трябва да защитим каузата и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към прозрачни политически отношения. Нека бъдем истински демократи за отговорността, свободата и толерантността”.

 

До три месеца след учредителното събрание партията трябва да се регистрира в съда, който разглежда молбата за регистрация в едномесечен срок от подаването й. Съдът се произнася с решение в 14-дневен срок след заседанието.

 

Защо Местан още не е арестуван от ДАНС?

 

Ще реагира ли Главния прокурор на България?

 

Противоконституционна ли е новата партия на Местан?

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;