Правителството на Гърция представи на ЕС извънреден план за действияеза регулиране на проблемите с бежанците, съобщи министърът по миграционната политика на Гърция Янис Музалас.

 

«Имаме извънреден план, който трябва да бъде реализиран. Надяваме се, че ЕС ще реагира бързо», — заяви Музалас в неделя сутринта в ефира на Mega.

 

Във връзка с това, че пет съседни държави затвориха границите си, в Гърция се оказаха блокирани 22 хиляди бежанци, но още в средата на следващия месец техният брой ще нарасне до 50-7- хиляди, каза Музалас.

 

«Потоците от бежанци намаляват. Има план при затварянето на границите. Днес в Гърция бяха блокирани 22 хиляди бежанци. Строим лагери за извънредното положение — необичайни центрове за прием — с палатки по полетата», — каза министърът.

 

Според него, местните жители не бива да се страхуват, че бежанците ще останат в страната завинаги, това ще бъдат само центрове за временно разполагане.

 

Според него, няма нищо страшно, ако страната обяви извънредно положение в южна Атика.

 

Министърът съобщи, че голям брой от мигрантите ще се върнат в своите страни по програмата за доброволното връщане на Международната организация по миграция. Така вече са напуснали 3 хиляди нелегални мигранти.

 

 

Тагове: ; ; ;