39Тази седмица руският президент Владимир Путин е бил приповдигнато настроение, когато казал на народа си, че е постигнал споразумение с президента Барак Обама за ограничено примирие в Сирия, влизащо в сила от петък полунощ, съобщават от The Washington post.

 

Руският лидер обичал да бъде в подобна позиция – преговаряйки като равен с лидера на САЩ, да моделира световни събития според ролята, която искал за страната си.

 

На фона на недоверието от двете страни на конфликта обаче все още не е сигурно дали споразумението за частично прекратяване на огъня щяло да издържи. Не е ясно също и дали в опита си за международно държавничество Путин имал желание да постави ограничения на сирийските си съюзници.

 

Някои служители на Пентагона се опасявали, че примирието е маневра, която има за цел да даде възможност на сирийския президент Башар Асад да прегрупира силите си и да продължи напред в опит повторно да завладее цяла Сирия.

 

Засега Кремъл определял примирието като триумф за Русия, отчасти защото то е постигнато вследствие на преговори със САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ;