Федерика Могерини смята, че «ЕС решава хуманитарни, а не военни задачи при разрешаването на конфликта в Сирия» и мълчи за ролята на ЕС за организиране на кризата, довела до касапницата в Мала Азия

 

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини е заявила, че в разрешаването на конфликта в Сирия ЕС се е ангажирал с хуманитарните въпроси, а военният аспект се регулира от Русия и САЩ.

 

Според твърдението й, «ЕС не участва в конфликта в Сирия във военен план. Русия и САЩ решават въпросите за сроковете и пътищата на прекратяване на военните действия“. Тя е напомнила, че международната група по поддръжка на Сирия е определила три набора мерки за разрешаването на конфликта – военен, хуманитарен и политически.

 

„Русия и САЩ трябва да обезпечат военната и политическата координация при разрешаването на конфликта. ЕС има ключова роля в хуманитарния аспект, помагайки на бежанците“; „Ние предоставяме две трети от световната подкрепа към сирийските бежанци“, добавила Могерини.

 

Естествено, дамата е забравила да спомене, че ЕС има своята роля а предизивикване на същата тази хуманитарна криза, която сега трябва да се потушава.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;