25 февруари 2016 в столицата София пристигна делегация на Руската православна църква начело с митрополит Иларион Волоколамски Алфеев, председател на Отдела за външни църковни връзки при Московска птариаршия за среща с митрополитите от Светия синод и патриарх Неофит.

 

Руската делегация беше посрещната на летище София от висши служители на Българска православна църква, настоятелят при руското подворие в София и представител на Московския и на цяла Русия патриарх към Българска патриаршия, Архимандрит Филип.

 

 

2

 

 

4

 

Посещението е по повод знаменателното събитие, което предстои- а именно, за първи път в историята на Българската и Руска православна църква ще се извърши тържествена прослава и канонизация на светец. Архиепископ Серафим Софийски Чудотворец, което ще бъде отслужено от светейшия Български патриарх и софийски митрополит Неофит и Високопреосвещеният митрополит Иларион.

 Руската делегация пристига и в знак на отговор по повод поканата от Светия Синод на нашата църква към Негово светейшество патриарх Кирил Московски и на цяла Русия.

 

Тържествените мероприятия по повод канонизацията на Серафим Соболски започнаха на 25 февруари с отслужване на възпоменателно богослужение в криптата на руския храм-подворие Свети Николай Мирликийски в 18:30 часа.

 

В 19:00 часа започна Литийно шествие водено от иконата на светеца, подарък от Руската Православна Църква за Българската Православна Църква.

 

 

7

 

 

 

Шествието тръгна от Руската църква, преминавайки през площад «Народно събрание», по булевард «васил Левски, и продължи към входа на Храм-паметника » Свети Александър Невски», където Патриар Неофит посрещна и приемането на иконата на Серафим Чудотворец.

Нощна София беше изпълнена с камбанен звън, а красивото шествие на духовници, монаси, монахини, свещени и миряни напомниха силата на православието.

 

 

 

10

 

15

 

17

 

На 26 февруари 2016 петък за първи път в историята на двете православни църкви ще бъде извършена канонизацията на Серафим, почитан както от Руската, така и от Българската църква.

Тържественото богослужение ще започне в 9:15 сутринта предстоявано от Патриарх Неофит и в съслужение със всички български митрополити заедно с делегацията от Русия.

След това, в 11:15 ще започне литийно шествие водено от оконата на свети Серафим Софийски, което ще тръгне от храм-паметника » Свети Александър Невски». Целия ден в столицата ще звучи камбанен звън по повод знаменателното събитие.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;