13 актьори от Драматично-кукления тетър „Васил Друмев” в Шумен също се обявиха за смяна на председателя на Съюза на артистите в БългарияХристо Мутафчиев, стана ясно от отвореното им писмо до средствата за масова информация, изпратено днес.

 

В него те искат свикване на извънредно Общо събрание на Съюза на артистите и смяна на цялото ръководство.

 

Актьорите от шуменския театър подкрепят колегите си от театрите в Смолян, Враца, Кърджали и Благоевград в искането им да се сложи край на промените в Закона за закрила на българската култура, „които водят само до обезличаване и осакатяване на малкото останали трупи в извънстоличните театри”.

 

Актьорите настояват за реформа, но са категорично против провежданите в годините „реформи на парче“ в сферата на сценичните изкуства. Те подкрепят идеята за изработване на цялостна национална стратегия за култура, се казва в отвореното си писмо актьорите от шуменския театър.

 

Те призовават Министерството на културата да направи подробен експертен анализ и обществен дебат за държавната стратегия по култура.

 

Под отвореното писмо застават 13 от 16-те актьори в трупата на ДКТ „Васил Друмев“ застават: Александра Михайлова, Валентин Ченков, Валери Зарков, Димитрия Милушева, Елена Атанасова, Кольо Стайков, Любен Попов, Мария Григорова, Миглена Стоева, Милен Димитров, Стефан Сотиров, Стефани Лечева, Цветана Стоянова.

 

Най-напред оставката на Христо Мутафчиев поискаха актьори от Народния театър в София. Той е обвинен, че системно нарушава устава на организацията и «подменя казуални с тяснопартийни интереси».

 

След Народния театър към призива за оставка на Мутафчиев се присъединиха театри и от други градове в страната, които също излязоха с отворени писма срещу ръководството на Съюза на артистите в България.

Тагове: ; ; ; ;