Русия няма да изгуби вход към Средиземно море, ако Турция затвори за руските кораби Босфора и Дарданелите. Ако отношенията между Русия и Турция се изострят още, Гърция предложи транзитен вариант. Такова предложение постъпи от Търговско-промишлената палата на северо-източния регион Еврос. Според ТПП, товарите могат да се доставят на едно от пристанищата по Черно море, а после да се пренасочат по суша до Средиземно море.

 

Главният минус от схемата е, че Гърция няма вход към Черно море и освен Атина руснаците ще трябва да се договарят с…родната управляваща…утайка. За България подобна сделка е доста изгодна, траспортирането на руски товари, но София при настоящото прозападно марионетъчно управление, както знаем, не провежда самостоятелна политика. Това нагледно бе показано чрез казуса «Южен поток». Ако се използват пристанищата на Румъния, то при всички положения товарите пак трябва да се транспортират през Милата ни Родина. Пък и Румъния не е особено дружелюбна към руснаците…Как пък на власт идват все такива…изчадия адови?!

 

Разбира се, че има Конвенция Монтрьо, според която Турция няма право да затворя проливите за граждански съдове без да е обявила война. Но от настоящото ръководство на Анкара може да се очаква всичко, както вече ни е добре известно. Ако Турция продължи практически открито да подкрепя терористите от ИД, в което никой не се и съмнява, може да се стигне и до поредна война между Русия и Турция.

 

Нещо повече, в последно време се чуват все повече мнения, че конфликтът между Русия и Турция може да стигне до най-горещата фаза. Миналата седмица за тази вероятност говори президентът на Франция Фр. Оланд. Тази седмица същото излезе от устата на външнополитическото ведомство на ЕС чрез Федерика Могерини.

 

Тя каза следното: «Не говоря за  студена война. Не, има рискове от гореща война между различните участници. И това не са на всяка цена САЩ и Русия, могат да бъдат Русия и Турция», — каза тя по време на дебатите в комитета по външните работи на Европарламента.

 

Ако такава война започне, което е изгодно за Запада, то руските кораби няма да могат да преминават през Босфора. В този смисъл предложението на Гърция е особено удачно. Гърция, апропо, също е член на НАТО, както знаем.

 

Инициативата на Гърция е много добър жест на добра воля. Но май е само жест на добра воля, а не реално работеща схема, имайки предвид родните …еди какви си.

 

Мотивите на Гърция са ни понятни. Мотивите на родните….еди какви си….също са ни понятни — офшорките трябва да се напълнят, мдаа.

 

Нищо чудно Султан Ердоган да реши да затвори проливите, нарушавайки Конвенцията. Какво значи за един такъв велик Султан някаква си Конвенция, нали?!

 

На този етап отношенията между Турция и Русия са доста проблемни с тенденция към пълна ескалация. Но все още критичната точка не е достигната.

 

Нищо не направи Ципрас по отношение на Тройката кредитори, само им се предаде, но…да, поне му стига смелостта да търси нови изяви на международната арена. А подкрепата на такава гигантска държава като Русия би означавала много за Гърция.

 

За родните ….еди какви си…направо ще замълча. Защото отивам на мивката…да се изплюя.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;