Според резултатите от допитването, проведено в рамките на проекта на Спутник.Мнения, 72 % от французите считат, че Анкара не обръща внимание на турските граждани, търгуващи с нефт с ИД в Сирия. Повече от полована немци, 52 %, и 41 % от англичаните също са съгласни с това, че търговията с нефт с терористите се извършва със съдействието на турските власти. В САЩ само 38 % са съгласни с това твърдение.

 

59 % от французите не са съгласни с твърдението, че «Турция се бори активно с терористичните групировки, такива като ИД». В Германия процентът на тези, които не са съгласни с това твърдение, също е повече от тези, които са съгласни — 36 % на 26 %. Във Великобритания мненията са разделени по равно — 23 % са съгласни и 23 % не са съгласни.

 

В САЩ 30 % от гражданите са съгласни с това, че Турция се бори активно с терористичните групировки. Не са съгласни с твърдението само 17 % от американците.

 

Според политическия психолог и политолог Александър Канфисахор, различията във възгледите на европейците и американците се обясняват преди всичко от разликата в подадената информация от медиите в различните страни. За обикновените американци случващото се в Турция и връзката на страната с терористите не представлява голям интерес, добави експертът.

 

«Това за тях е някъде далече, някъде на другия край на света. Някаква си неизвестна организация. Възможно е и въобще да не са чували за Турция, а за всичко останало — също едва ли», — твърди политологът.

 

 

Директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Соломонников отбелязва, че страните от Централна Европа значително по-активно се сблъскват с резултатите от провежданата от Турция политика и чувстват всичко върху себе си.

 

«Затова отношението  към Турция е негативно. Ситуацията в Европа съвсем не може да бъде сравнена с тази в САЩ», — казва той.

 

Според Владимир Багатирьов от Националната асоциация на офицерите от запаса, Русия все пак успя да покаже на гражданите на Европа и САЩ какво в действителност се случва в Сирия.

 

«Просто Ердоган им беше нужен, неговата карта се разиграваше. Турция, както се струваше на Европа и САЩ, беше някакъв стабилизатор на ситуацията в региона, — твърди военният експерт. — Сега, когато Русия реално показа какво се случва там, когато с нейна помощ сирийското ръководство, сирийската армия и народ оцеляха и започнаха да постигат успехи срещу ИД, на всички стана ясно, че Турция е спонсор на терористите».

 

«И Европа, която се измори от случващото се, разбира това най-добре. А това, че САЩ се намират както винаги много далеко, в много спокойна обстановка, все още тихичко се събуждат от сън — това за тях е традиционно поведение», — добави експертът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;