На фона на сериозната криза в отношенията между Русия и Турция стана известен поредният опит на Турция да се намеси във вътрешните работи на България.

 

Както пише турският вестник «Cumhuriyet», има доказателства за връзката между екс-председателя на ДПС Лютфи Местан и сина на президента на Турция Реджеп Ердоган Билял Ердоган, който бе заподозрян в контрабанда на нефт от Сирия и Ирак чрез Ислямска държава и понастоящем официално се намира в Италия.

 

Изданието твърди, че Билял Ердоган се е срещал с Лютфи Местна и му е предложим да създаде партия, която да представлява интересите на Анкара. Той е обещал да отдели за целта 20 млн долара от специална сметка от администрацията на президента на Турция. 

 

Подчертал е, че сумата ще се отделя ежемесечно и ще бъде в размер на 1 млн долара на месец, която ще бъде превеждана чрез посолството на Турция в България.

 

Името на Билял Ердоган бе свързано със скандалните разобличения за търговия с нефт с терористичната групировка Ислямска държава, с която уж Турция, като член на коалицията, начело на която е САЩ, се бори.

 

Припомняме, че Българи обяви аташето на консулството на Турция в страната за персона нон грата във връзка с незаконни действия на служителя на турското консулство, бивш имам, из регионите в страната. В българския парламент бе създадена специална комисия за разследване на фактите около намесата на Турция във вътрешните работи на страната.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;