Министърът на транспорта, морското дело и комуникациите на Турция Бинали Йълдъръм подложи на критика в сряда споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, постигнато от Русия и САЩ.

 

Според публикуваното съвместно изявление на САЩ и Русия за Сирия, примирието между войските на правителството на Сирия и въоръжените групировки на опозицията трябва да настъпи на 27 февруари, но то няма да засяга Ислямска държава, Джебхат ан-Нусра и други групировки, признати от ООН за терористични.

 

Вице премиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви в понеделник, че Анкара приветства плана за прекратяване на огъня в Сирия, но оставя за себе си правото да защитава границите си от каквито и да било заплахи.

 

«За съжаление, Русия и САЩ сключиха негласно споразумение по редица въпроси, свързани с региона. Щом сте започнали да се договаряте, то защо до днес си затваряхте очите за гибелта на 450 хиляди невинни жертви? Това е въпросът, от който се вълнува цялото човечество, цялата световна общност. Пример за подражание в тази сфера беше Турция, тя предостави убежище на почти три милиона бежанци», — заяви Йълдъръм в интервю за агенция Anadolu.

 

Той разкритикува позицията на Русия, която оказва подкрепа на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, която Анкара счита за терористична организация, свързана със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан.

Тагове: ; ; ; ; ; ;