Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че обещаните от ЕС  милиарди в помощ на Турция в името на спиране на бежанския поток е чиста проба «илюзия», съобщи Ройтерс.

 

„Представяте ли си, ние молим най- покорно господин Ердоган  да осигури сигурността на европейските раници, а в замяна ще му дадем пари, защото ние не можем сами да се защитим”, каза Орбан в интервю за германското издание „Билд”.

 

„Знаете ли какво означава това? Това означава, че бъдещето и сигурността на Европа зависими от добрата воля на Турция”, добави Орбан.

 

ЕС одобри 3 милиарда евро за Турция, с които да подобри условията на живот на мигрантите в замяна на обещание, че Анкара ще спре притока на мигранти към Европа.

 

По-късно президентът на Турция нееднократно каза, че страната му се нуждае от 3 млр евро на година, а не за целия период от време и заплаши, че ще стовари бежанците чрез рейсове на границата на България.

 

Орбан е един от най-големите критици на политиката на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на мигрантите. В сряда Орбан обяви официално, че в страната му ще се проведе референдум за съгласуваните в ЕС квоти за разполагане на бежанци.

Тагове: ; ; ; ; ; ;