Според президента на Русия Владимир Путин, постигнатите с «американските партньори» договорености са дали реален шанс да се сложи край на кръвопролитията в страната.

 

По време на телефонния разговор между Путин и Обама е било одобрено съвместното изявление за прекратяване на бойните действия в страната.

 

Примирието ще започне да действа на 27 февруари 2016 година.

 

Т.е. до полунощ на 26 февруари 2016 година всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят подкрепата си за прекратяване на огъня. Русия и САЩ заедно ще определят по карта териториите, в които действат различните групировки, които НЕ влизат в списъка на ООН като терористични. Против тях няма да бъдат водени бойни действия от страна на сирийските правителствени войски, ВКС на Русия, Въоръжените сили на САЩ и коалиция. Опозиционерите на свой ред ще трябва да спрат бойните действия срещу въоръжените сили на САР и групировките, които им оказват подкрепа.

 

Срещу Ислямска държава, Джебхат ан-Нусра и всички останали терористични групировки, които са в списъка на ООН, бойните действия ще продължат.

 

«Умерената опозиция» и правителството на Асад ден след обявяване на примирието от страна на САЩ и Русия обявиха, че са готови да сключат примирие при условията, които предполага руско-американският план.

 

Вярно, с уговорки. Правителството на Сирия подчерта, че предложените условия предполагат продължаване на операциите срещу терористичните организации в страната.

 

Опозицията се съгласи на примирие при условие, че правителствената армия прекрати авиоударите и артилерийския обстрел по техните позиции. Те поискаха да се освободят 18 района.

 

Още от уговорките се вижда, че примирието няма да бъде постигнато лесно. При всички положения ще се засили дипломатическият елемент в сирийския конфликт.

 

Изгодно ли е това за Русия на фона на факта, че в последните седмици се забелязва явен прелом в полза на правителствените сирийски войски, подкрепени от ВКС на Русия?

 

Веднага, щом Русия започне да постига успехи в някой конфликт,  на Запад започват почти истерични крясъци за някакви масови необосновани жертви, за необходимостта от мирни преговори и т.н. И Русия почти винаги реагира благородно на подобни психологически атаки — започва да води преговори, често омаловажавайки своите военни успехи, твърди членът на Комитета по отбрана към Държавната дума на Русия Вячеслав Тетьокин.

 

Така беше в Чечня през 90-те години, така беше неотдавна в Новорусия, сега всичко това се повтаря в Сирия, — продължава Тетьокин. 

 

Макар в Либия, в Ирак и Афганистан американците да избиха доста невинни жертви от мирното население. 

Тетьокин твърди, че за пореден път някой се опитва да вкара Русия в капан. Макар в дадения момент да има значителни различия от миналите ситуации. Руската авиация има възможност да продължи бомбардировките над терористичните групировки, забранени от ООН. Т.е. ръцете на Русия не са завързани до края.

 

Но ислямистките групировки са множество и постоянно се преливат едва в друга?

 

ВТ: Да, сложно е да се очаква лесно постигане на примирие. Т.нар. умерена опозиция няма намерение да се подчинява на «хартийките» от Вашингтон и Москва. Да, бойците на думи се съгласиха с вече предложения план, но на практика те ще продължат да правят това, което правеха и до вчера. При това сирийската армия явно се оказа в неизгодно положение. Тя е принудена да спре успешното си настъпление. Не знам какви са плановете в главите на руските преговарящи. Според мен, в стратегически план това примирие не е изгодно за Русия, нито за нашите съюзници от Сирия.

 

Твърде сложно е да се контролира кой нарушава режима на прекратяване на огъня в Сирия. Там няма една линия на фронта, войната има маневрен характер. Да, има отделни укрепени позиции около градовете, но на практика боеве се водят навсякъде, дори по тези територии, които са в т.нар. дълбок тил. Погледнете в Новорусия, където има определена линия на фронта и е ясно кой с кого воюва, плюс това има наблюдатели от ОБСЕ, а и те не могат да контролират до край процеса. При това Новорусия е в центъра на Европа. Какво да говорим тогава за сирийската пустиня?

  • По такъв начин Русия демонстрира умението си да решава конфликтите не само със силата на оръжието.

 

ВТ: Да, благите намерение на Русия трябва да се отчетат. Но нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Ние подкрепяме своя съюзник в Близкия Изток и това е правилно, възползваме се от своите военни възможности. Последните 100 години показаха, че дипломатическите мерки не са успели да разрешат нито един сериозен военен конфликт. Всичко е било решавано от военната сила. Ясно е, че сирийската опозиция, веднага щом се избави от руските бомбардировки, ще започне да провокира правителствените войски, а след това ще обяви, че Асад нарушава примирието. Подобен алгоритъм на действие се прилага в момента в Новорусия. Киев отказва да спазва Минските споразумения, стреля по територията на ДНР и ЛНР, а виновници изведнъж се оказват републиките в Донбас и Русия, която ги подкрепя.

 

  • Няма ли да се превърне примирието в първата стъпка към излизането на Русия от Сирия, преди там да бъдат разгромени всички ислямистки терористични групировки?

ВТ: Не мисля. В този случай падането на режима на Асад ще бъде само въпрос на време. А руското ръководство осъзна, че ислямизацията на Близкия Изток е част от плана за приближаване към плана за Трета световна война, при това Трета световна, приближена напълно до границите на Русия.

 

Реално до момента най-малко от всички терористи в Сирия е пострадала Ислямска държава, — твърди политологът Анатолий Несмеян. А ИД е главният враг на сирийския светски режим. До момента се водят активни бойни действия главно спрямо други терористични групировки, главно към тези, които са подкрепяни от Запада. Американците умело реализираха и в Сирия стратегията си на управляемия хаос. Още преди Русия да се бе намесила във войната страната фактически бе фрагментирана. По същия начин американците действаха в Югославия, Ирак, Либия.

 

  • Може би примирието означава, че Русия с удвоена сила ще бомбардира Ислямска държава, та нали умерената опозиция заяви, че е готова да прекрати бойните действия.

АН: ИД не може да се победи без сухопътна операция. Нито Русия, нито САЩ искат да воюват на земята. Макар от страна на Русия да има доброволци, това не е достатъчно.Сирийската армия е твърде изтощена, тя воюва вече 4 години. Русия твърде късно се намеси в този конфликт.

Трябва да ни е ясно, че около 80 % от опозицията са същите тези ислямисти, които са готови във всеки един момент да се присъединят към Ислямска държава. Спомнете си какво се случи в Дамаск преди броени дни — избухнаха поредните смъртници, на оживено кръстовище, загинаха десетки мирни граждани.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;