103-та бригада на републиканската гвардия на Сирия, полкът от морската пехота и доброволчески части продължават да изтласкват противника навътре по шосе М-4 към провинция Идлиб. Стигайки до населеното място Kinsibba, сирийските командоси освободиха намиращото се на северо-изток село Ayn Al-Ghazal. След това бяха завзети Rasha и Barzah Al-Tahtani. Ислямистите бяха изтласкани от височина 852, Кафр Санад. Дезориентираните формирования на Джебхат ан-Нусра, «Първа крайбрежна бригада» и Ахрар аш-Шам отстъпиха към населеното място Kabani.

Така това селище ще стане следващата цел на настъпващата сирийска армия, която е разположена на стратегически височини, имащи господстващо положение в местността, в това число и западно към Идлиб. След Кабани идва реда на Sirmaniyah, заради близостта му до град  Jisr Al-Shughour.

 

Провинция Идлиб

 

Тук в изминалите дни беше тихо. Правителствената армия разхвърли над град Джиср Ал-Шугур листовки, в които призовава мирното население да напусне опасния район, защото скоро се очаква ескалация на военните действия.

 

При доставката на хуманитарната помощ в градовете Ал-Fou’aa и Kafraya бяха задържани две граждански лица, които раздаваха помощта на нуждаещите се жители БЕЗ предварителното разрешение на терористите от «Jaysh Аль-Фатех». Днес през деня двамата мъже бяха убити по обвинение за съдействие на врага. А хората само раздаваха хуманитарна помощ на нуждаещите се.

 

Провинция Хама

 

В този регион се активизираха бойните самолети на Сирия и ВКС на Русия, които спретнаха лов по пътищата над колоните от джихадисти. Авиоудари бяха нанесени в окръзите Кафр-Зита и Ал- Латамина. За изминалото денонощие са унищожени 13 терористи и няколко джипа с голямокалибрени картечници.

 

Ислямистите, които се бяха обединили на няколко места в северо-източната част на провинцията прерязаха трасето за снабдяване, което постави сирийската войска в трудно положение. Рано е да се тревожим, обаче. Аналогични случаи имаше вече няколко пъти по-рано и заплахата продължи от няколко часа само до няколко дена.

 

Сирийското командване беше информирано за случилото се и то изпрати в този участък елитния корпус «Tiger Forces», чийто действия веднага промениха разстановката на силите. Първоначално спецчастите изтласкаха противника от височините към населеното място Ханасер, а поле пристъпиха към щурм.

 

Преди два часа стана ясно, че спецчастите са нахлули в Ханасер, пробивайки отбраната на терористите от южния периметър и в момента водят улични боеве. Пробита е и отбраната на противника в завзетото вчера селище Shillalah Ал-Kabeera, за което също воюват сирийските спецчасти.

 

След това правителствената войска ще трябва да освободи още 4 села, за да може напълно да обезпечи пътя. Трябва да се разблокира и пътят към Hillal-Ithriyah, който бе завзет от ИД още в понеделник.

Тагове: ; ;