Провинция Алепо

Ситуацията тук отново е сложна във връзка с блокираните от терористите основни линии на снабдяване. Но е истина, че сирийската войска се придвижва към източната част на провинцията. По време на жестоки боеве войската на САР влезе в населеното място Запбаз, където се завързаха улични боеве. Очаква се в най-близките часове населеното място да бъде завзето от ВС на САР.

 

В самия град Алепо също продължават тежките боеве. Тук ситуацията е изключително сложна — в един район се намират ислямистите, в друг — сирийската армия, а в трети- кюрдите. Особено жестоки боеве има в източната част на града — в окръг Бани Зейд, където действат отрядите на кюрдите.

 

Вчера вечерта отрядите на кюрдите изтласкаха ислямистите от младежкия жилищен комплекс Бани Зейд, след 6-дневна битка с джихадистите от Джебхат ан-Нусра. Контранастъплението на екстремистите не даде никакъв резултат. Отрядите на кюрдите завзеха джамията и няколко квартала в район Ал-Ashrafiyah.

Провинция Хомс

Днес сутринта ИД предприе масирано контранастъпление в околностите на Палмира, нанасяйки удар по няколко района, заети от части на сирийската армия. Нападението на джихадистие целеше позициите на ВС на САР около селата Ал-Bayarat и Ал-Bardeh юго-източно от Хомс.

 

Но придвижването на терористите бе своевременно засечено от ВКС на Русия, които унищожиха няколко конвоя, насочени точно към тези селища. Своевременно предупредените части на 67-а бригада на ВС на САР срещнаха терористите от ИД подобаващо. И двете атаки бяха отбити. Унищожени са над 20 джихадисти.

 

Провинция Дамаск

 

След освобождаването на авиобаза Мардж Ал-Султан правителствената войска започна да създава нова зона на сигурност около този военен обект.

 

Вчера сутринта 416-ти полк от Републиканската гвардия, подкрепен от отрядите NDF и PLA продължиха прочистването на околната територия, освободиха няколко близки ферми. Според сводката, ислямистите са изтласкани от стопанствата в Tal Farzat. Унищожена е бронирана техника на джихадистите, с разположено на нея 23-мм артилерийско оръжие.

Тагове: ; ; ;