Сирия ще се превърне в «катастрофалното наследство» на Обама, както Ирак — наследството на Буш, започва статията си журналистът Дааджид Наваз за Daily Beast .

 

Според последните изчисления на правозащитниците, 5-годишната гражданска война в Сирия отне живота на 470 хиляди жители. Към днешния позор, пише журналистът, дори не е известно доколко тази цифра е точна, защото ООН се отказа да брои жертвите преди половин година. Днешната криза в Сирия може да се нарече най-големият хуманитарен и политически призив към нашето време, своего рода «Карибска криза-2016».

 

Обама няма стратегия, според собствените му признания. И не е и имало, според Наваз. Страната ни се намира в период на «запомняща се безхаберност».

«Какъвто и спомен да остави след себе си Обама във вътрешната си политика, аз, както и много други експерти по външна политика, цял живот ще скърцаме със зъби заради високомерното равнодушие, което прояви той към случващото се в Близкия Изток, а също и за пробуждането на «руската мечка», — признава Мааджид Наваз в статията си. — Путин надхитри Обама, Обама се изплаши и изгуби.

 

Ако Обама имаше стратегическо мислене, то той отдавна би подкрепил създаването на независима кюрдска държава още преди Русия да се е възползвала от този шанс. Тя би станала единствената в Близкия Изток светска, демократична страна с преобладаващо мюсюлманско население и би могла да «запали факела в тъмнината на целия регион, обхванат от ислямизма».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;