В навечерието на руския празник Ден на защитниците на отечеството, най-влиятелния световен лидер Владимир Путин  
направи подарък към света с обръщението си относно прекратяването на огъня и военните действия в Сирия, след проведения разговор с Барак Обама. 

Споразумението за спиране на огъня влиза в сила на 27 февруари 2016 година.

Русия  продължава да прави всичко възможно за постигането на мир и недопускане на трета световна война.

 

1

 

На 22 февруари 2016 година в 21:50 президентът на Русия  излезе с видео обръщение към света.

 
Владимир Путин: Уважаеми приятели, току що се състоя телефонен разговор с президента на Съединените Щати Барак Обама. Инициативата за разговора беше от руска страна. Но заинтересоваността, безпорно беше взаимна.

В хода на разговора одобрихме съвместните завления на Русия и САЩ в качеството си на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия в тази страна.

Приемането на заявлението е предшествано от интензивната работа на екипи руски и американски експерти. При това се използва и натрупания позитивен опит в хода на взаимодействията по унищожаването на химическото оръжие в Сирия.

Нашите преговарящи проведоха няколко раунда закрити консултации. Вследствие на това  беше постигнат важен конкретен резултат.

Постигнато е споразумение за прекратяване на бойните действия в Сирия в полунощ дамаско време- в полонущ на 27 февруари 2016 година на условията, явяващи се съставна част от руско-американското заявление.

 

Същността на тези условия. До обяд на 26 февруари 2016 година всички воюващи в Сирия страни трябва да ни потвърдят или  на американските партньори готовността си  за спиране на огъня.

Руските и американски военни съвместно ще определят на картите териториите, на които действат такива групировки.

Срещу тях бойни операции на Въоръжените Сили на Сирийската Арабска Република, руските Въоръжени Сили и коалицията оглавявана от САЩ няма да бъдат водени. Опозиционерите от своя страна ще спрат бойните действия срещу Въоръжените Сили на Сирийската Арабска Република и групировките, които им оказват подкрепа.

 

Що се касае до ИДИЛ, » Джебхат ан- Нусра» и други терористични организации, признати като такива от Съвета за Сигурност на Обединените Нации, те по никакъв начин не влизат в режима по прекратяване на бойни действия. Ударите по тях ще продължат да се нанасят.

 

 

От изключителна важност е, че Русия и САЩ като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия имат готовност за включване на ефективен механизъм за реализация и контрол за спазването на режима по прекратяване на огъня, както от страна на сирийското правителство, така и на въоръжените опозиционни групировки.

За целта ще бъдат създадени » гореща линия» за връзка — и при необходимост работна група за обмяна на информация. Русия ще проведе необходимата работа с Дамаск- легитимното ръководство на Сирия.

 

Разчитаме, че Съединените Щати ще направят същото със съюзниците си и групировките, които се подкрепят от тях.

Убеден съм, че съгласуваните  с американската страна съвместни действия са способни радикално да изменят кризисната ситуация в Сирия. Най-накрая се появи реален шанс да сложим край на многогодишното кръвопролитие и насилие. За целта, също така трябва да бъде осигурен облекчен  хуманитарен достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани.

 

Най-новата ни история, за съжаление познава не малко примери, когато едностранни,  без наложени санкции от ООН, действия в угода на моментни политически или конюнктурни интереси, са довеждали до драматични резултати. Всички сме чували за Сомалия, Ирак, Либия, Йемен.

 

На този фон руско-американските споразумения по прекратяването на огъня в Сирия, съвместната им реализация в координация с всички страни- участници в Международната група за подкрепа на Сирия са способни да станат пример за отговорни, основаващи се на нормите в международното право и на принципите на ООН,  действвия на световната общественост срещу заплахата от тероризма.

 

Бих искал да се надявам, че и сирийското ръководство, и всички наши партньори в региона и извън пределите му, ще подкрепят избрания от Русия и САЩ алгоритм на дейсвия.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;