Сирийски кюрди
Сирийски кюрди

Подкрепата, оказвана от руските ВКС на сирийските кюрди, опъва нова разломна линия в Сирия, пише Джозеф Микалеф за Huffington Post.

 

Според експерта, Русия, помагайки на сирийските кюрди и правителствените войски, еднолично променя силите на бойното поле в Сирия. Сирийската демократична армия начело с кюрдските Отряди за народна самоотбрана се придвижват около сирийско-турската граница, което е смъртоносно за Турция — в случай на превземане на границата кюрдите ще се опитат да се обединят с кюрдите в земите на Турция и със Западен Кюрдистан, намиращ се на север от Сирия.

 

Приоритетната цел на Турция в сирийската гражданска война е да не се допусне създаването на автономна кюрдска държава около нейните южни граници, след това по важност идва свалянето на Башар Асад и появата на сунитска държава в Сирия, твърди експертът.

 

«Турската външна политика е разрушена до основи. Опитите на Ердоган да направят от Турция център на сунитския свят се провалиха», — счита експертът.

 

Ситуацията за Анкара става с всеки изминал ден все по-лоша — Турция е в конфликт с Русия, което заплашва от преки военни сблъсъци между двете държави, ако Анкара реши да нахлуе в Сирия, добавя аналитикът.

 

Двусмислеността на турската политика по отношение на ИД, както и зациклянето на Анкара около борбата с кюрдите, — това са предпоставки за конфликт между САЩ и Турция.

 

Американските спецчасти, действащи в Сирия, знаят за подкрепата, която Анкара оказва на ИД, отбелязва Микалеф. По време на един от рейдовете си спецчасите са успели да ликвидират отговорен «министър на финансите» на ИД — координатор на незаконния добив на нефт и газ в Сирия и Ирак. Има доказателства, че турските спецслужби са знаели за контрабандата на черното злато в Турция и по всяка вероятност са затваряли очите си за това, пише авторът.

 

Вашингтон разбира също, че продължаването на кюрдско-турския конфликт поставя под съмнение успеха на кампанията на коалицията срещу ИД, отбелязва колумнистът на изданието. Ако за Анкара няма нищо по-страшно от успехите на кюрдите, то за САЩ кюрдите са ефективен инструмент в борбата срещу ИД. Когато Вашингтон се провали с подкрепата си за «умерените» сирийски опозиционери, САЩ насочиха вниманието си към кюрдските Отряди за народна самоотбрана и Демократичните сили на Сирия и започнаха да им оказват подкрепа от въздуха, пише авторът.

 

Анкара на можеше да не забележи това, тя изиска от американците да прекратят връзките си с кюрдите. Тогава за известно време Вашингон, през декември 2015 г., спря подкрепата си към кюрдите, които вече бяха преминали Ефрат и си пробиваха път към сирийско-турската граница, но после помощта от въздуха беше възобновена.

 

Липсва съгласие и на ниво дипломация: Турция счита Отрядите за народна самоотбрана за част от Работническата партия на Кюрдистан, а следователно, счита ги за терористи, и иска същото от Вашингтон, но САЩ не са готови да направят тази крачка.

 

Ситуацията се усложнява от факта, че самият Вашингтон се нуждае от Анакра, по-точно от турската военна база Инджирлик, която се използва от американците за въздушната кампания в Сирия, подчертава аналитикът.

 

«Двете страни изискват от САЩ да определи отношението си, на чия страна са — това е ситуация, в която Вашингтон няма как да победи», — се казва в материала.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;