Страните от НАТО трябва да погледнат трезво върху растящия с всеки изминал ден списък с престъпления на Реджеп Ердоган и да решат, нужен ли им е такъв съюзник, пише Huffington Post.

 

Алиансът дори няма формален механизъм за изключване на страна, ако поведението й излиза извън контрол. Но този момент настъпи. Турция до такава степен се отдели от съюзниците си от НАТО, че започна да подкрепя терористите от Ислямска държава, подчертава изданието.

 

Когато Реджеп Ердоган дойде на власт, страната направи рязък завой към авторитаризма и религиозния консерватизъм, изгуби приятелите си и влезе в конфронтации, които не бе в състояние за завърши успешно за себе си, като започнем от ескалацията на отношенията с кюрдите и завършим с инцидента със сваления руски самолет.

 

Докато тези конфликти стават все по-напрегнати, по улиците на турските градове се взривяват бомби, а противниците се приближават все по-близо до границите на държавата, Ердоган продължава да изисква от НАТО безусловна подкрепа, отбелязва авторът на статията.

 

Но страните от алианса в никакъв случай не трябва да се поддават на провокациите на Анкара, която изисква защита, счита авторът на статията.

 

Вместо това държавите от НАТО трябва да пуснат процеса, който да им помогне да определят, има ли каквото и да е оправдание Ердоган за сътрудничеството си с Ислямска държава и могат ли да се намерят някакви негови плюсове, които да уравновесят престъпленията му срещу Запада.

 

«Североатлантическият алианс трябва официално да изключи Турция от НАТО, преди нейната войнственост и неспирна агресия да вкара световната общност в трета световна война», — завършва изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;