Amnesty International осъди действащия в Украйна закон за декомунизация.

 

В края на май в Украйна влезе в сила «закона за декомунизация», забраняващ пропагандата на съветска символика. На партиите бе даден едномесечен срок, за да вкарат уставите си в съответствие със закона. Венецианската комисия обнародва отчет по закона за декомунизация в Украйна, в която се отбелязва, че в настоящия му действащ вид този закон може да доведе до нарушаване правото на свободни изказвания.

 

«Този закон срещна много критики не само от наша страна, но и от страна на Венецианската комисия, която чрез временното си заключение призна, че той нарушава свободата на словото. И в нашите разговори с представителите на Института за национална памет, които подготвиха закона, те също признават, че наказанието — прекалено дългият срок само за употребата на думата «комунистически» — е несъразмерен с простъпката, за която влиза в сила наказанието», — заяви изследователят по правата на човека към организацията за Молдова, Украйна и Беларус Красимир Янков по време на пресконференцията в сряда.

 

Янков изрази надежда, че в най-скоро време Институтът за национална памет в Украйна ще внесе предложения за промени в закона.

 

Amnesty International е международна правозащитна организация, действаща от 1961 година, тя е за спазване на общопризнатите човешки права. В момента организацията наброява над 7 милиона сътрудници по целия свят, а нейният международен секретариат се намира в Лондон.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;