Предсрочни избори осуетяват екстрадирането на Цветан Василев

Предсрочни парламентарни избори в Сърбия вероятно ще осуетят екстрадирането у нас на банкера Цветан Василев, съобщи Нова телевизия.

Днес Висшият съд в Белград разглежда делото.

 

Според прогнози, изборите в съседна Сърбия ще бъдат през април. След тях поне няколко месеца страната няма да има пълноправен министър на правосъдието. А той е човекът, който трябва да реши окончателно за екстрадирането на Василев.

През юли пък изтича законовият двегодишен срок на разследването. И ако дотогава не бъде взето решение банкерът да ни бъде предаден, всичко започва отначало.

 

Според сръбските закони делото срещу Василев е тайна. Не се съобщават дори часът и мястото, където то ще се гледа. Знае се само, че то е днес. Любопитното е, че Василев днес ще се яви за първи път пред съда в Белград.

 

Първото решение за банкера бе взето в Белград през март 2015 г. Тогава магистратите решиха, че той може да бъде екстрадиран. Василев обаче не присъства. И по тази причина Апелативният съд  съд реши, че са му нарушени правата на защита, защото изобщо не е бил изслушан. В момента всичко е в ръцете на правосъдния министър. Той взема окончателното решение, независимо от това какво ще реши съдът.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции за липсата на отговор от страна на Сърбия във връзка с екстрадицията на Цветан Василев.

Коментари:

Зареждане ...