Военното превъзходство на САЩ над другите страни скоро ще остане в миналото, защото тяхната главна сила — мощният авионосен флот — изгуби предишното си значение, пише Washington Post, позовавайки се на експертен доклад.

 

Според отчета, публикуван в понеделник от Центъра за нова американска сигурност, за американските операции зад граница е настанал преломен период. Ако по-рано е било трудно някой да се противопостави на който и да е американски самолетоносач, то сега ситуацията е коренно различна.

 

«Такива страни, като Китай, Иран и Русия проведоха през годините сериозна модернизация на своите сили и въоръжения, която нивелира военното преимущество на СЩА», — подчертава изданието.

 

В Балтийско море Русия създаде сложна система от ПВО и разположи противокорабни ракетни комплекси. Командването на НАТО предупреди за руски ракети в сирийския периметър, а Москва вече дори проведе изпитания на най-модерните си ракети клас «земя-въздух», чиято ефективност експертите признават единодушно, пише изданието.

 

Китай, на свой ред, създаде интегрирана система, в която също влизат най-новите ракети «земя-въздух», крилатите противокорабни ракети, подводници, ракетни крайцери и самолети.

 

Така Китай създаде комплекс, защитаващ го от заплахите по море и способен да удържи противника на достатъчна дистанция от стратегически важните територии, отбелязва авторът на статията.

 

Докато другите страни се съсредоточават върху създаването на сложни системи с използването на нови технологии, такива като безпилотни самолети, ракети и изтребители от ново поколение, САЩ действат по инерция и с това правят голяма грешка.

 

Америка изгуби главното си преимущество — възможността безпрепятствено да контролират големи пространства. Ако в близката година Пентагонът не преосмисли стратегията си, въоръжените сили на САЩ рискуват да изостанат от Русия и Китай и завинаги да забравят за военно превъзходство, завършва изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;