Подкрепата, оказвана от руските ВКС на сирийските кюрди, опъва нова разломна линия в Сирия, пише Джозеф Микалеф за Huffington Post.

 

Според експерта, Русия, помагайки на сирийските кюрди и правителствените войски, еднолично променя силите на бойното поле в Сирия. Сирийската демократична армия начело с кюрдските Отряди за народна самоотбрана се придвижват около сирийско-турската граница, което е смъртоносно за Турция — в случай на превземане на границата кюрдите ще се опитат да се обединят с кюрдите в земите на Турция и със Западен Кюрдистан, намиращ се на север от Сирия.

 

Приоритетната цел на Турция в сирийската гражданска война е да не се допусне създаването на автономна кюрдска държава около нейните южни граници, след това по важност идва свалянето на Башар Асад и появата на сунитска държава в Сирия, твърди експертът.

«Турската външна политика е разрушена до основи. Опитите на Ердоган да направят от Турция център на сунитския свят се провалиха», — счита експертът.

 

Липсва съгласие и на ниво дипломация: Турция счита Отрядите за народна самоотбрана за част от Работническата партия на Кюрдистан, а следователно, счита ги за терористи, и иска същото от Вашингтон, но САЩ не са готови да направят тази крачка.

«Двете страни изискват от САЩ да определи отношението си, на чия страна са — това е ситуация, в която Вашингтон няма как да победи», — се казва в материала.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;