Църквата в Белгия плати 4 млн евро по дело за «педофили в расо»

Църквата в Белгия плати 4 млн евро по дело за "педофили в расо"3.9 милиона евро изплати Католическата църква в Белгия като компенсация за психологически и физически ущърб на пострадалите от сексуално насилие на свещеници-педофили, съобщи телерадиокомпания RTBF.

 

В периода 2012 -2015 години над хиляда жители на кралството са подали в белгийския епископат и в специално създадената парламентарна комисия жалби срещу развратните действия на свещенослужители, което е нанесло тежък ущърб по авторитета на Католическата църква.

 

Преобладаващото болшинство от показанията на пострадалите, решили се да заявят за сексуалното насилие, на което са били подложени, се отнасят за 70-80-те години на миналото столетие.

Една трета от пострадалите са били на възраст под десет години. Хората се решили да разкажат на какво са били подложени една  30-40 години след събитията.

 

В зависимост от тежестта на сексуалните домогвания всички пострадали били разпределени на четири категории и получили от Католическата църква финансови компенсации в размер до 25 хиляди евро на човек. Понастоящем са изплатени «репарации» на 325 пострадали от педофили в расо. Някои от пострадалите се отказали да приемат «греховните» пари, отбелязва RTBF.

Коментари:

Зареждане ...