Русия направи всичко възможно, за да не изостави Сирия.

 

Причината е очевидна.

 

Първо, от Сирия Русия обхваща цялото Източно Средиземноморие, включително Израел…

 

Второ, благодарение на морската база в Тартус тя казва:

 

«Аз също съм в Средиземно море».

 

Трето, Русия се обзаведе с инструмент, който ще й позволи да възвърне влиянието си в арабския свят.

 

Казват, че Русия превела груби военни ходове в съветски стил…Добре, но това са нищо незначещи празни приказки…Ако САЩ през 2003 година не бяха окупирали Ирак, при това с измислени поводи, то грубостта на Русия бихме могли да я разглеждаме не като нейна отличителна черта.

 

«Новата» студена война

 

До началото на войната Сирия беше крайно важна за Русия. Династията на Асадите е задължена за оцеляването си тъкмо на Русия.

 

В същото време тези отношения имаха икономически характер: Русия доставяше оръжие на Сирия за милиарди долари за година. Системата на ПВО на Сирия бе създадена от руснаците.

 

В последно време все по-често се говори за «студена война». Всички, които са преживели периода от 1947 до 1991 години, оценяват случващото се като студена война.

 

Такова е човечеството.

 

Ако САЩ искаха, те щяха да окажат такъв натиск върху Русия, че тя би съжалила, че влезе в Сирия. Видяхме какво стана в Афганистан…

 

Но САЩ начело с президента Обама признаха интересите на Русия в Сирия. Всичко, което САЩ се опита да направи, е само да ограничи Русия. Както твърдят някои анализатори, това се обяснява с опитите на САЩ да привлекат Русия на своя страна в битката срещу Китай. …Ако това е наистина така, то Сирия ще бъде разделена.

 

Първа част: поддържаната от Русия «държава на Асад», включваща Дамаск и Алепо (дори ако Асад не остана на власт, ще бъде някой, подобен на него).

 

Турция повече се интересува от втората част. Но тук има сериозна неопределеност…Ще бъде ли създадена «държава на сунитите» в цяла източна Сирия?

 

Или на юг ще възникне «държава на кюрдите», която Анкара няма да изтърпи? Очевидно, че подялбата на Сирия няма да я извършва Турция.

 

Забелязахте ли ,че нито веднъж не заговорихме за Ислямска държава?

 

Сега стана очевидно, че тази нереална по лидерския си състав «държава», която по своята такфиристко-джихадистка идеолгия фактически обяви война на целия свят, няма шансове.

 

Те ще бъдат унищожени.

 

 

Автор: Emre Aköz

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;