Стокхолмският институт по изследване на проблемите на мира публикува доклад, в който са събрани всички актуални тенденции на международния пазар за оръжие за последните пет години — от 2011 до 2015 години. В съответствие с документа, Русия влезе в тройката най-големи износители на оръжие.

 

Обемът на експорт на оръжие и военна техника от страна на Русия е 25 % от общия обем на световния експорт. В сравнение с предишния петгодишен период има ръст с 3 %. В петицата най-големи експортьори на въоръжение влизат САЩ (33 %), Китай (5.9 %), Франция и Германия (5,6 и 4,7 % съответно). Двете западноевропейски държави са занижили експорта си в проценти от световния — Франция с 1.5 %, а Германия с 6.4 %. В абсолютно изражение ръстът на експрот на оръжие от Русия в сравнение с периода от 2006 до 2010 години е 28 %.

 

Азия купува

 

Основните клиенти на руската отбранителна промишленост са Индия (39 % от общия обем на продажбите), Китай и Виетнам (по 11 %). Индия е най-големият световен импортьор на оръжие, 14 % от общото количество продадени за последните пет години, при това 70 % е било закупено от Русия, само 14 % от САЩ. В сравнение с предишните пет години ръстът на импорта е 90 %. Още по-впечатляващ скок демонстрира Виетнам, попадайки на осмо място в десетката най-големи импортьори от 43 място за 2006-2010 г. Ръстът на импорт на оръжие във Виетнам е 700 %. Процентът на руските оръжия, закупени от Виетнам е 93 %.

 

Що се отнася до Китай, който наред със САЩ влиза както в десетката на най-крупни импортьори, така и в десетката на най-крупни продавачи, то и на този пазар процентът руско оръжие е най-голям. Той съставя 59 % от отбранителните покупки в страната. Експортът на китайско въоръжение в сравнение с предишния период нараства на 88 %.

Оръжието на Русия

 

Статистиката на продажби на руско оръжие от чужди държави се вписва напълно в глобалните тенденции на импорт на оръжие и боеприпаси. Тясното и мащабно сътрудничество със страните от Азия е ключът към успеха, Азиатско-Тихоокеанският регион за периода, обхванат в доклада, е закупил 46 % от общото количество продадено въоръжение. На второ място — Близкият Изток (25 %), където клиенти на Русия в разглеждания период са Иран, Сирия и други страни. В доклада се имат предвид само тези видове въоръжения, които са разрешени за използване в съвременните международни конвенции.

 

Русия доставя на чужди страни авиотехника, системи ПВО, бронирана техника и ракетни комплекси, а също други видове оръжия и боеприпаси. Най-популярни сред чуждите клиенти продукти на руската отбранителна промишленост  са зенитно-ракетните комплекси С-300, въртолетите Ми-8, самолетите МиГ-29 и Су-30, а също танковете Т-90.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;