Russian President Vladimir Putin smiles as he celebrates International Women's Day in SochiПрезидентът на Русия Владимир Путин и президентът на САЩ Барак Обама се договориха за прекратяването на огъня в Сирия от 27 февруари.

 

Руският президент заяви, че споразумението е предшествано от интензивна работа на руските и американските експерти. Той подчерта, че преговарящите са провели няколко рунда закрити консултации, в резултат на които е била постигната договореност за прекратяване на бойните действия в Сирия, започвайки от 27 февруари 2016 година при условия, които са неотменна част от руско-американските изявления.

 

«Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия могат да променят по радикален начин кризисната ситуация в Сирия. Появи се най-накрая реален шанс да се сложи край на многогодишното кръвопролитие и насилие», — каза Путин.

 

АВИОУДАРИТЕ ПО ИД ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ

 

Владимир Путин подчерта, че ударите по позициите на ИД, Джебхат ан-Нусра и другите терористични организации, признати за такива от ООН, ще бъдат продължени.

 

Той отбеляза също, че военните от Русия и САЩ съвместно ще определят групировките, против които няма да се водят бойни действия в Сирия.

 

«Руските и американските военни съвместно по карти ще определят териториите, на които действат тези групировки. Против тях бойни операции на въоръжените сили на Сирийската Арабска република, руските Въоръжени сили и оглавяваната от САЩ коалиция няма да водят, опозиционерите, на свой ред, ще спрат бойните си действия срещу САР и групировките, оказващи й помощ», — каза той.

 

Държавният департамент отбеляза, че в предстоящите дни ще бъде изработен механизъм за мониторинг върху спирането на огъня.

 

РУСИЯ РАЗЧИТА НА ПОДКРЕПАТА НА БЛИЗКОИЗТОЧНИТЕ ДЪРЖАВИ

 

Владимир Путин заяви, че Русия разчита, че държавите в региона ще подкрепят алгоритъма на действията на Москва и Вашингтон за Сирия.

 

«Бих искал да се надявам, че и сирийското ръководство, и нашите партньори в региона, а и извън неговите предели ще подкрепят избрания от представителите на Русия и САЩ алгоритъм на действия», — каза Путин.

 

Според руския лидер, главното е да се създадат условия за истински политически процес чрез широк междусирийски диалог в Женева под егидата на ООН.

 

Путин подчерта, че Русия ще проведе необходимата работа с Дамаск, а също изрази надежда, че ръководството на САЩ ще предприеме аналогични стъпки по отношение на своите съюзници и групировките, които са подкрепяни от тях.

 

Президентът на Русия добави, че в резултат на приетото споразумение трябва да бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се.

 

СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРИМЕР ЗА БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА

 

Руският президент подчерта, че постигнатото споразумение за прекратяване на огъня в Сирия дава реален шанс да се сложи край на кръвопролитията в страната.

 

«Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия могат по радикален начин да променят кризисната ситуация в Сирия. Появи се най-накрая реален шанс да се сложи край на многогодишното кръвопролитие и насилие», — заяви Путин.

 

Президентът на САЩ Барак Обама от своя страна приветства постигнатото между страните разбиране по условията за примирието в Сирия между правителствените войски и въоръжената опозиция. Според американския президент, приоритетната задача сега е да се постигне позитивен отговор от сирийския режим и въоръжената опозиция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;