Военната операция на Русия в Сирия промени ситуацията на стратегическо ниво, затова НАТО ще започне да разширява присъствието си в региона, се казва в съвместното изявление на организациите.

 

Комунистическите партии на Турция и Гърция приеха съвместно изявление, в което настояват за спиране на войната в Сирия и недопускане на сухопътна операция на НАТО.

 

«Продължаващата вече пет години империалистическа интервенция на САЩ, НАТО и ЕС, Турция, Израел и монархиите от Персийския залив в Сирия, която доведе  до гибелта на стотици хиляди хора и появата на бежанци, която предизвика страданията на милиони хора, преминава в нова фаза на изостряне. Това е явното вмешателство на НАТО и подготовката за сухопътна операция», — се казва в съвместното изявление на централните комитети на двете комунистически партии.

 

Корабите на ВМС на страните от НАТО на 14 февруари получиха заповед да се насочат към Егейско море и да бъдат в готовност до съгласуване на оперативния план.

 

«НАТО — вън от Егейско море! Няма да допуснем Егейско море да се превърне в база на НАТО!», — призовават двете комунистически партии.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;