Военната операция на Русия в Сирия промени ситуацията на стратегическо ниво, затова НАТО ще започне да разширява присъствието си в региона, се казва в съвместното изявление на организациите.

 

Комунистическите партии на Турция и Гърция приеха съвместно изявление, в което настояват за спиране на войната в Сирия и недопускане на сухопътна операция на НАТО.

 

«Продължаващата вече пет години империалистическа интервенция на САЩ, НАТО и ЕС, Турция, Израел и монархиите от Персийския залив в Сирия, която доведе  до гибелта на стотици хиляди хора и появата на бежанци, която предизвика страданията на милиони хора, преминава в нова фаза на изостряне. Това е явното вмешателство на НАТО и подготовката за сухопътна операция», — се казва в съвместното изявление на централните комитети на двете комунистически партии.

 

«Става ясно, че военната намеса на Русия на база споразумение със сирийското правителство промени ситуацията на стратегическо ниво, именно затова НАТО разширява присъствието си в региона, в това число прехвърля военно-морска армада в Егейско море под предлог, че така ще контролира миграционните потоци», — заявяват турските и гръцките комунисти.

 

Те обвиняват в лицемерие тези, които създадоха драмата за милиони хора, принудени да напуснат своите домове, а сега засилват военното си присъствие в региона.

 

«Зад тези поводи се крие борбата с Русия, защитата на интересите на монополистите, гарантиране на стратегическо място, контрол над източниците на енергия, транспортните пътища, част от пазара и преразпределението и стабилизирането на господството на капитала в региона», — се казва в изявлението.

 

Комунистическите партии на Гърция и Турция осъждат опасните тенденции в Сирия, ролята на империалистическия капитал, позицията на правителствата на Турция и Гърция.

 

«НАТО — вън от Егейско море! Няма да допуснем Егейско море да се превърне в база на НАТО!», — призовават двете комунистически партии.

 

Корабите на НАТО ще патрулират на границата между Гърция и Турция, за да, според изявлението на алианса и ЕС, спрат потока от бежанци от Турция към Европа. От Турция през Гърция преминава основният поток от мигранти в Европа. От крайбрежието на Турция по море те достигат до гръцките острови, откъдето ги прехвърлят в континенталната част на страната, оттам те се насочват към страните от Централна и Северна Европа.

 

Корабите на ВМС на страните от НАТО на 14 февруари получиха заповед да се насочат към Егейско море и да бъдат в готовност до съгласуване на оперативния план.

 

Властите на Гърция се надяват, че намесата на НАТО напълно ще промени ситуацията и най-накрая ще реши проблема с миграцията. По твърдения на гръцките власти, натовските сили незабавно ще изпращат мигрантите обратно в Турция.

 

Политическите наблюдатели поставят под съмнение възможностите на НАТО да спре потока от бежанци.

 

Според редица наблюдатели, главната цел на НАТО е битката с Русия и нейното сдържане, чиято роля нарасна и се засили значително с началото на военната операция в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;