Турция де-факто е в състояние на военно положение, макар това фактически още да не е признато. Военните «ястреби», подкрепящи правителството, вече започнаха да празнуват «новата война за независимост» в името «на мъст за изтласкване на турците като лидери на мюсюлманите», пише за вестник Hurriyet Нурай Мерт.

 

Непряката война започна с конфликта в Сирия, но едва неотдавна се оформи фактическата в пълноценна военна битка. От самото начало на конфликта на т.нар. сирийска опозиция бе разрешено да се разполагат на територията на Турция. Не толкова отдавна и някои сирийски граждани започнаха открито да заминават за Сирия, за да воюват на страната на «опозицията».

 

Нещо повече, турската власт официално заяви, че бомбардира кюрдските Отряди за народна самоотбрана на сирийска територия, които са съюзници на Запада в борбата срещу ИД. Така Анкара буквално започна войната, счита Нурай Мерт.

 

«Като граждани ние не знаем, намира ли се страната ни в състояние на война или не, нашето правителство част от коалицията срещу Ислямска държава ли е заедно със своите западни съюзници? Но как тогава се получава така, че кюрдските приятели на нашите съюзници са наши врагове? Или казано кратко, ние висим във въздуха», — пише журналистът.

 

Прибързаните обвинения по адрес на кюрдите, че те уж били отговорни за неотдавнашните терористични актове в Турция, вместо да привлекат подкрепа от страна на Запада провокираха скепсис, цялата ситуация се оказа не в полза на Анкара. Нещо повече, конфликтът с кюрдите само закрепи в очите на партньорите на Турция представа за страната като за «смутител на спокойствието», която прави всичко възможно, за да усложни ситуацията и да попречи на борбата с ИД, се казва в статията.

 

Всички действия на турската власт демонстрират неспособността й да бъде надежден съюзник и подриват имиджа на Анкара като сериозен играч в международната политика.

 

«Турция започна твърде много войни срещу твърде много врагове», — резюмира Нурай Мерт.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;