САЩ искат да въвлекат НАТО в конфликта в Близкия Изток, за да могат още по-силно да контролират действията на своите европейски партньори. Тази политика ще срещне съпротивата на Франция и Германия, сигурен е Робърт Наймън.

 

СЩА притиска НАТО, за да може алиансът да заеме по-активна позиция  в борбата срещу терористичната организация Ислямска държава както в Иран, така и в Сирия, но тази инициатива ще срещне съпротивата от страна на Париж и Берлин, счита ръководителят на политическото звено от изследователския център Just Foreign Policy Робърт Наймън. Това той разказа в интервю за агенция Спутник.

 

Според него, САЩ искат да въвлекат НАТО в конфликта в Близкия Изток с политически мотиви. Макар всяка страна-членка на НАТО вече формално да е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД, това не означава, че всички държави в пълна сила координират усилията си. А това е целта, към която се стремят САЩ, подчерта аналитикът.

 

«Това не е военно влияние. Мисля, че това има политическо значение», — поясни Наймън, добавяйки, че главната цел на САЩ е в това, да постави всичките си съюзници, в това число Турция, на своя страна.

 

Ако НАТО бъде въвлечено в конфликт, то за всички това ще означава да следват политиката на САЩ, уверен е аналитикът.

 

«Мисля, че това е основната причина за възраженията от страна на Франция», — каза Наймън за агенция Спътник.

 

От гледна точка на експерта, такива страни, като Франция и Германия, не искат да бъдат свързвани с американската политика и са готови да имат по-независима стратегия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;