Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призна, че Украйна, в това число и по негова вина, не е постигнала това, на което са се надявали украинците по време на Евромайдана. Това заяви той в програма «10 минути с премиера» по канал Espreso.TV.

 

«Какво се промени за тези две години? Защо бе извършен Майданът? Ще бъда откровен с вас. Разбира се, ние не постигнахме всичко. …И за това отчасти съм виновен и аз, признавам си», — заяви Арсений Яценюк.

 

Но, според украинския политик, за изминалото от Евромайдана до днес време страната е успяла да стане независима от Русия.

 

«Замислете се, какви фундаментални промени се случиха в Украйна за последните 24 месеца. Украйна стана наистина независима държава. По-рано ние бяхме фактически под външното управление на Руската Федерация», — каза Яценюк.

 

Според него, сега Украйна не зависи «от Русия нито за газта, нито в икономиката, нито в политиката».

 

За да постигне всичките си цели на Украйна не й достига «политическа зрялост», за което трябва време. Колко време ще й трябва за това на Украйна, Арсений  Яценюк не уточни.

 

Украйна преживява мощна криза във всички сфери. Икономиката на страната след Евромайдана рухна. За нейното възстановяване, според специалисти, са нужни няколко години, за да може тя частично да достигне нивото си от 2013 година. Златните резерви на страната намаляха два пъти. Всички ключови икономически показатели за страната от 2013 година се влошиха сериозно: беше постигнат рекорд на дефицита на платежния баланс, 10 пъти намаля притокът на преки чуждестранни инвестиции.

Тагове: ; ; ; ; ; ;