От януари Китай е наказал 5459 чиновници, които са нарушавали дисциплината на комунистическата партия в страната, се казва в съобщение на Централната комисия за проверка на дисциплината.

 

Съобщава се, че са били разгледани 3945 случаи на нарушения, свързани с незаконно получаване на субсидии, с използване на служебни автомобили, организиране на банкети с обществени средства, а също с незаконни дарения и получаване на различни подаръци.

 

Централната комисия за проверка на дисциплината е важен орган в Комунистическата партия на Китай, създаден за борба с корупцията и други злоупотреби в нейните редици.

 

По данни на комисията, през 2015 година за нарушаване на партийната дисциплина са били наказани почти 50 хиляди чиновници на различни нива.

 

Широкомащабната борба с корупцията започна с идването на власт през 2012 година на председателя на КНР Си Цзинпин. Китай се стреми да създаде глобална мрежа за антикорупционно сътрудничество и разработва закони, касаещи международната правна помощ при наказателните дела. Понастоящем Пекин води активни преговори с чужди държави за екстрадация на чиновници-бегълци.

Тагове: ; ; ;