Западните лидери, подкрепящи Украйна, вече се измориха от хаоса в страната, пише Svenska Dagbladet.

 

Международният валутен фонд е недоволен от ситуацията в страната и заплаши да замрази следващия транш от помощите за Украйна. Икономиката на страната се намира на ръба на пропастта.

 

«Без борба с корупцията, която се шири едновременно на няколко равнища, доверието на Европейския съюз в най-скоро време ще се изпари напълно», — констатира авторът на статията.

 

Миналата седмица украинският президент Петро Порошенко изиска оставката на правителството. Шведските средства за масова информация отбелязват, че това е вторият случай в съвременната история на Украйна, когато президентът се опитва да се избави от правителството, дошло на власт след протестни акции.

 

Когато Украйна през 2005 година стоеше на същия кръстопът, разногласията между президента Виктор Ющенко и тогавашния премиер Юлия Тимошенко доведоха до засилване на корупцията в страната.

 

Настоящият украински премиер Арсений Яценюк отказа доброволно да си подаде оставката. Порошенко призова парламента да гласува вот на недоверие на правителството. Но за оставката на кабинета не достигнаха 32 гласа.

 

Така правителството на Яценюк оцеля след вота на недоверие, но политическата борба и тревогата за бъдещето на Украйна останаха, подчертава Svenska Dagbladet.

След това в общественото пространство прозвучаха предположения за това, защо някои депутати не подкрепиха курса на Порошенко, се казва в статията.

 

Например, депутатът Мустафа Найем заяви във ФБ-страницата си, че провалът на гласуването на оставката на Яценюк е резултат от сговора между Порошенко и Яценюк от една страна и олигарсите Ринат Ахметов, Сергей Лавочкин и Игор Коломойский от друга.

 

След неуспешното гласуване Найем напусна «Блока на Петро Порошенко».

 

Партията на Юлия Тимошенко «Батковщина» обяви, че напуска коалицията. Самата Тимошенко обясни това така: няма смисъл да се остава в коалиция, която не цели реформи.

 

«Политическите баталии не са завършили. Фундаменталните проблеми, заплашващи икономическата стабилност, остават», — прави изводите си шведския вестник.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;